Tarta pełnoziarnista z łososiem i szpinakiem
Przygotowanie:
Spód: Do miski wrzucić mąkę, płatki owsiane (zmielone z grubsza w malakserze lub rozdrabniaczu), pokrojone w kostkę zimne masło, jogurt, sól oraz żółtko. Rękami zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na około 30 minut lub na minimum 1-2h do lodówki. Ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, wyłożyć nim formę do tarty i podpiec około 15-17 minut w 180 st.
Farsz: Szpinak rozmrozić w rondelku, doprawić go solą oraz rozgniecionym w prasce ząbkiem czosnku. Jeśli używamy świeżego szpinaku wrzucamy go na patelnię i mieszamy aż zmniejszy swoją objętość. Filet z łososia bez skóry lekko oprószony solą podsmażyć w całości na suchej patelni teflonowej. Gdy przestygnie poszarpać go rękami na mniejsze kawałki. Jajka rozkłócić w miseczce z solą, pieprzem oraz mlekiem.
Całość: Na podpieczony spód wyłożyć szpinak oraz rozdrobnionego łososia. Zalać masą jajeczną. Piec w 180 st. przez 20-25 minut, aż jajka się zetną. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 10 minut przed rozpoczęciem krojenia.
Zmęczona dietami, które nie przynoszą żadnych rezultatów lub po których kilogramy zawsze wracają jak bumerang? Zapisz się do newslettera i zgarnij darmowy ebook „7 głównych powodów dla których diety redukcyjne u Ciebie nie działają” i poznaj przyczyny oraz proste rozwiązania tego problemu 🙂