Wegańskie kotleciki z czerwonej soczewicy
Choć nie jestem weganką i ze względu na wielką miłość do mięsa oraz ryb nigdy nie będę, ale czasem po prostu potrzebuję czegoś innego, jakiegoś nowego smaku. Wtedy inspiruje się blogami z kuchnią roślinną. Moim zdaniem fantastyczne jest to, że korzystając z samych roślin można przygotować naprawdę aromatyczne, pełnowartościowe, bogate w białko i bardzo (naprawdę bardzo!) sycące danie. Dlatego namawiam, wypróbujcie ten przepis a nie pożałujecie 🙂
Przygotowanie:
Soczewicę przepłukać na sicie, wrzucić do garnka, zalać 1,5 szklanki gorącej wody. Gotować około 15 minut aż wchłonie całą wodę i zmięknie (będzie praktycznie się rozpadać), pod koniec posolić. W międzyczasie na patelni na łyżce oleju podsmażyć cebulę, po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażyć co chwilę mieszając. Następnie dodać startą na drobnych oczkach marchew. Smażyć razem około 5-7 minut. Warzywa dodać do garnka z soczewicą. Dodać pieprz, odrobinę soli jeśli trzeba, paprykę mieloną oraz mąkę kukurydzianą. Składniki zblendować na gładką masę. Formować malutkie kotleciki (z tej porcji wyszło mi 25 sztuk) i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.