Wegańskie kotlety „serowe” z cieciorki i komosy ryżowej
Nie samym mięsem człowiek żyje, ale najchętniej żyłby samym serem 🙂 Sery kocham w każdej postaci, jednak ze względu na dużą zawartość w nich nasyconych kwasów tłuszczowych, które w nadmiarze nie są korzystne dla zdrowia, cały czas szukam zdrowszych, ale podobnych w smaku alternatyw. I tu właśnie dobrą, serową robotę robi kombinacja płatków drożdżowych i wędzonej papryki. Do tego musztarda, sos sojowy i… smak bardzo pozytywnie Was zaskoczy! Dodatkowo, przepis jest w 100% wegański i bezglutenowy, a do tego zawiera sporo roślinnego białka i żelaza. Prawdziwa wege-bomba 🙂
- Komosę ryżową ugotować w rondelku.
- Na patelni rozgrzać 10 g oliwy, dodać posiekaną cebulkę i starty ząbek czosnku, cały czas mieszając dusić aż się zeszkli i zmięknie.
- Do ugotowanej komosy dodać usmażoną cebulkę z czosnkiem, dodać odcedzoną z zalewy cieciorkę, płatki drożdżowe, mielone siemię lniane, musztardę, sos sojowy, sól, paprykę wędzoną oraz ostrą, zblendować blenderem ręcznym (masa nie musi być idealnie gładka).
- Zwilżonymi wodą dłońmi uformować 8 okrągłych kotletów, lekko je spłaszczać.
- Na patelni rozgrzać resztę oliwy, kotlety smażyć z obu stron po ok. 4-5 min.
- Podawać z pieczonymi ziemniaczkami i ogórkiem kiszonym lub surówką lub w bułce grahamce z ulubionym sosem, sałatą rzymską i pomidorem.
THERMOMIX:
- Komosę ryżową ugotować w rondelku (można ugotować ją również w koszyczku, wlewając do naczynia miksującego 1000 g wody, dodając komosę do koszyczka, gotując na parze 15 min/Varoma/obr. 4, natomiast ziarna są na tyle małe, że mogą wypadać przez dziurki w koszyczku).
- Do naczynia miksującego włożyć 1 cebulę przekrojoną na pół (moja ważyła ok. 100 g), 2-3 ząbki czosnku i 10 g oliwy, rozdrobnić 7 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 3 min/120°/obr. 1.
- Dodać odcedzoną ciecierzycę i mielone siemię lniane, wymieszać 5 s/obr. wsteczne/obr. 4.
- Dodać ugotowaną komosę, płatki drożdżowe, musztardę, sos sojowy, sól, paprykę wędzoną oraz ostrą, wymieszać przy pomocy kopystki 20 s/obr. 4. Masę przełożyć do innego naczynia, zwilżonymi wodą dłońmi uformować 8 okrągłych kotletów, lekko je spłaszczać.
- Na patelni rozgrzać oliwę, kotlety smażyć z obu stron po ok. 4-5 min.
- Podawać z pieczonymi ziemniaczkami i ogórkiem kiszonym lub surówką lub w bułce grahamce z ulubionym sosem, sałatą rzymską i pomidorem.
1 porcja (2 kotlety) bez dodatków to 288 kcal, 12,7 g B, 10,9 g T i 37,4 g W
Czy takie kotlety mogę podać 2-latkowi? Jest uczulony na BMK więc szukamy alternatyw wegetariańskich. Czy platki drozdzowe i dodatek sosu sojowego to dobry pomysł dla takiego malucha?
Myślę, że jeśli nie ma żadnych przeciwwskazań co do tych składników, można spokojnie podać je maluchowi. Rekomendowałabym jedynie ścięcie ilości soli i sosu sojowego w takim przypadku o połowę 🙂