Rejestracja tel: 733 377 010

Wegańskie kotlety „serowe” z cieciorki i komosy ryżowej

Składniki:

100 g komosy ryżowej

1 puszka cieciorki lub 240 g ugotowanej

1 cebula

2-3 ząbki czosnku

10 g oliwy z oliwek + 10 g do smażenia

30 g płatków drożdżowych

20 g mielonego siemienia lnianego

20 g musztardy

20 g sosu sojowego

1-1,5 łyżeczki soli

0,5 łyżeczki papryki wędzonej

0,25-0,5 łyżeczki papryki ostrej mielonej

Czas przygotowania: 30-60 min

Poziom trudności: Średnie

Porcje: 4 porcje

Kcal: 288 kcal

Nie samym mięsem człowiek żyje, ale najchętniej żyłby samym serem 🙂 Sery kocham w każdej postaci, jednak ze względu na dużą zawartość w nich nasyconych kwasów tłuszczowych, które w nadmiarze nie są korzystne dla zdrowia, cały czas szukam zdrowszych, ale podobnych w smaku alternatyw. I tu właśnie dobrą, serową robotę robi kombinacja płatków drożdżowych i wędzonej papryki. Do tego musztarda, sos sojowy i… smak bardzo pozytywnie Was zaskoczy! Dodatkowo, przepis jest w 100% wegański i bezglutenowy, a do tego zawiera sporo roślinnego białka i żelaza. Prawdziwa wege-bomba 🙂

  1. Komosę ryżową ugotować w rondelku.
  2. Na patelni rozgrzać 10 g oliwy, dodać posiekaną cebulkę i starty ząbek czosnku, cały czas mieszając dusić aż się zeszkli i zmięknie.
  3. Do ugotowanej komosy dodać usmażoną cebulkę z czosnkiem, dodać odcedzoną z zalewy cieciorkę, płatki drożdżowe, mielone siemię lniane, musztardę, sos sojowy, sól, paprykę wędzoną oraz ostrą, zblendować blenderem ręcznym (masa nie musi być idealnie gładka).
  4. Zwilżonymi wodą dłońmi uformować 8 okrągłych kotletów, lekko je spłaszczać.
  5. Na patelni rozgrzać resztę oliwy, kotlety smażyć z obu stron po ok. 4-5 min.
  6. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami i ogórkiem kiszonym lub surówką lub w bułce grahamce z ulubionym sosem, sałatą rzymską i pomidorem.

THERMOMIX:

  1. Komosę ryżową ugotować w rondelku (można ugotować ją również w koszyczku, wlewając do naczynia miksującego 1000 g wody, dodając komosę do koszyczka, gotując na parze 15 min/Varoma/obr. 4, natomiast ziarna są na tyle małe, że mogą wypadać przez dziurki w koszyczku).
  2. Do naczynia miksującego włożyć 1 cebulę przekrojoną na pół (moja ważyła ok. 100 g), 2-3 ząbki czosnku i 10 g oliwy, rozdrobnić 7 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 3 min/120°/obr. 1.
  3. Dodać odcedzoną ciecierzycę i mielone siemię lniane, wymieszać 5 s/obr. wsteczne/obr. 4.
  4. Dodać ugotowaną komosę, płatki drożdżowe, musztardę, sos sojowy, sól, paprykę wędzoną oraz ostrą, wymieszać przy pomocy kopystki 20 s/obr. 4. Masę przełożyć do innego naczynia, zwilżonymi wodą dłońmi uformować 8 okrągłych kotletów, lekko je spłaszczać.
  5. Na patelni rozgrzać oliwę, kotlety smażyć z obu stron po ok. 4-5 min.
  6. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami i ogórkiem kiszonym lub surówką lub w bułce grahamce z ulubionym sosem, sałatą rzymską i pomidorem.

1 porcja (2 kotlety) bez dodatków to 288 kcal, 12,7 g B, 10,9 g T i 37,4 g W

2
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
AlicjaAnna Recent comment authors
najnowszy najstarszy oceniany
Anna
Gość
Anna

Czy takie kotlety mogę podać 2-latkowi? Jest uczulony na BMK więc szukamy alternatyw wegetariańskich. Czy platki drozdzowe i dodatek sosu sojowego to dobry pomysł dla takiego malucha?