Zupa krem z pora
Tym razem mam dla Was prosty przepis na zupę krem z pora. Jest to jedno z moich ulubionych warzyw, podobnie jak cebula pasuje naprawdę do wielu składników, a jednak jest nieco delikatniejszy. Jest to jeden z przepisów, które lubię wykorzystywać jako lekką kolację z dodatkiem grzanek, a nawet jako mało kaloryczną, warzywną przekąskę 🙂
W rondelku lub garnku rozgrzać oliwę i masło, wrzucić pokrojonego w półplasterki pora i często mieszając smażyć 2-3 min. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i tymianek, dusić jeszcze 2-3 min. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz bulion, doprawić solą i pieprzem. Gotować 15-17 min, następnie zblendować na gładki krem. W razie potrzeby doprawić do smaku. Można podać z jogurtem lub z grzankami z razowego pieczywa.
Zupa krem z pora – przepis na THERMOMIX:
Do naczynia miksującego włożyć por pokrojony na 2 cm plastry, dodać czosnek, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dodać oliwę, masło i tymianek, dusić 3 min/120°C/obr. 1. Dodać ziemniaki, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dodać bulion (lub wodę + 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego), sól i pieprz, gotować 15-17 min/100°C/obr. 1, następnie zblendować 1 min/obr. 4-10 stopniowo zwiększając obroty. W razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać z grzankami z razowego pieczywa lub jogurtem.
Wartość energetyczna 1 porcji zupy krem z pora (bez grzanek):
Energia: 125 kcal,
Białko: 3,8 g
Tłuszcz: 5 g
Węglowodany: 18,7 g
Zmęczona dietami, które nie przynoszą żadnych rezultatów lub po których kilogramy zawsze wracają jak bumerang? Zapisz się do newslettera i zgarnij darmowy ebook „7 głównych powodów dla których diety redukcyjne u Ciebie nie działają” i poznaj przyczyny oraz proste rozwiązania tego problemu 🙂