Rejestracja tel: 733 377 010

Zupa krem z pora

Składniki:

Składniki na 4 porcje zupy krem z pora:

2 duże pory lub 3 mniejsze (ok. 450 g)

2-3 ząbki czosnku

150 g ziemniaków

700-800 g bulionu warzywnego lub drobiowego

10 g oliwy

10 g masła

1/2 łyżeczki tymianku

1/2 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki pieprzu

grzanki z razowego pieczywa do podania

Czas przygotowania: do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Porcje: 4 porcje

Kcal: 125 kcal

Tym razem mam dla Was prosty przepis na zupę krem z pora. Jest to jedno z moich ulubionych warzyw, podobnie jak cebula pasuje naprawdę do wielu składników, a jednak jest nieco delikatniejszy. Jest to jeden z przepisów, które lubię wykorzystywać jako lekką kolację z dodatkiem grzanek, a nawet jako mało kaloryczną, warzywną przekąskę 🙂

W rondelku lub garnku rozgrzać oliwę i masło, wrzucić pokrojonego w półplasterki pora i często mieszając smażyć 2-3 min. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i tymianek, dusić jeszcze 2-3 min. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz bulion, doprawić solą i pieprzem. Gotować 15-17 min, następnie zblendować na gładki krem. W razie potrzeby doprawić do smaku. Można podać z jogurtem lub z grzankami z razowego pieczywa.

Zupa krem z pora – przepis na THERMOMIX:

Do naczynia miksującego włożyć por pokrojony na 2 cm plastry, dodać czosnek, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dodać oliwę, masło i tymianek, dusić 3 min/120°C/obr. 1.  Dodać ziemniaki, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dodać bulion (lub wodę + 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego), sól i pieprz, gotować 15-17 min/100°C/obr. 1, następnie zblendować 1 min/obr. 4-10 stopniowo zwiększając obroty. W razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać z grzankami z razowego pieczywa lub jogurtem.

Wartość energetyczna 1 porcji zupy krem z pora (bez grzanek):

Energia: 125 kcal,
Białko: 3,8 g
Tłuszcz: 5 g
Węglowodany: 18,7 g

zupa krem z pora

Dodaj komentarz

avatar