Pełnoziarniste pancakes z płatkami owsianymi
Chociaż nie jestem zwolennikiem słodkich śniadań, to takie pełnoziarniste pancakes z płatkami owsianymi bardzo chętnie wybieram na kolejny posiłek w ciągu dnia. Dzięki temu, że są pełnoziarniste mają więcej błonnika i zdecydowanie bardziej sycą. Takie puszyste naleśniki najlepiej smakują mi chyba z dodatkiem borówek albo malin, chociaż polecam też bardzo z pokrojonym w kotkę dojrzałym mango albo na bogato – z roztopioną gorzką czekoladą 🙂 Spróbujcie też wersji na mące owsianej z dynią!
Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi, erytrolem, proszkiem do pieczenia, solą i sodą. Jajko rozkłócić z maślanką, następnie połączyć ze sobą składniki suche oraz mokre. Jeśli korzystacie z Thermomixa wszystkie składniki zmiksować 20 s/obr. 5. Masę odstawić na 10-15 min do zgęstnienia. Na dobrej, nieprzywierającej patelni rozgrzać niewielką ilość masła, nakładać po 1 łyżce ciasta tworząc okrągłe placuszki i smażyć po 1-2 min z obu stron na średniej mocy palnika. Mi wyszło 12 placuszków – po 6 na porcję. W międzyczasie jogurt skyr lub naturalny wymieszać z ekstraktem waniliowym. Placuszki ułożyć w stosik, polać jogurtem, posypać borówkami. Można polać również płynnym miodem lub syropem klonowym.
Pełnoziarniste pancakes z płatkami owsianymi – wartość energetyczna 1 porcji z dodatkami:
436 kcal
63,2 g W
24,5 g B
10,5 g T